• Carmell.no

Oppskrifter: Første barnematen

For noen kan det å lage barnematen selv virke litt skummelt. Vi får ofte høre at ferdigmaten inneholder de vitaminene og næringsstoffene som barnet trenger, så det er det tryggeste å gi.

Men har du noen gang tenkt på at ferdigmaten du finner i hyllene er varmebahandlet over lenger tid og med høy varme. Hva skjer da? Jo, Vitaminer som er sensitive for varme reduseres.

Visste du at jernet i ferdiggrøt er tilsatt syntestisk? er det ikke bedre å få jernet naturlig fra råvarene? Med den informasjonen er du kanskje mer ivrig på å lage maten til barnet selv. Vi vil gi deg noen enkle oppskrifter som gjør at barnet ditt får i seg masse god næring og vitaminer.

Oppskriftene er hentet fra grogrofood.Jernrik grøtpulver

Mange synes det er lettvindt å ha ferdig grøtpulver som de kjapt kan lage grøt av når barnet er sultent (her snakker jeg av egen erfaring) og velger derfor ferdiggrøt. Med denne oppskirften kan du lage pulvetet selv og ha lett tilgjengelig når du trenger det.

Denne grøten inneholder like mye jern som den du får kjøpt i butikken. (1 dl av denne har 2,6 mg jern ) Fordelen med å lage egen pulvergrøt istedet for å kjøpe den i butikken er at du får jern fra naturlige råvarer istedet for syntetiske kilder. En enkel glutenfri grøtoppskrift til barn fra 4 mnd.


Du trenger:

2 dl glutenfri havregryn

2 dl hirseflak

1 msk sesamfrø

1 tsk chiafrø


Hell alle ingredienser i en blender og mikse til et jevnt pulver. Ha i en boks med lokk og ta ut det du trenger for hver gang du lager grøt.

Legg gjerne grøtpulveret i vann en stund (eller over natten) før du koker grøten, så blir det lettere for fordøyelsen.Hirsegrøt med pære

Visste du at frukt og bær som inneholder C vitamin gjør at kroppen tar opp jernet i korn bedre? Derfor er denne oppskriften med pære (C vitamin) perfekt til hirsen. Dersom du bløtlegger kornet natten over vil kornet frigjøre flere vitaminer, mineraler og antioksitander.

Hirse og gresskarfrø inneholder jern som små barn trenger litt ekstra av de første to åren. Sammen med frisk revet pære (vitamin C) tas jernet opp enda bedre. Denne porsjonen inneholder 2,8 mg jern som tilsvarer en porsjon ferdig grøt fra butikken.


Du trenger:

1/2 dl hirseflak

1 ss mikset gresskarfrø

1 dl vann

1 tskje smør eller morskmelk

1/2 revet pære


Kok hirseflakene og mikset gresskarfrø sammen med vann i en kjele. Rør hele tiden. Ta av kjelen fra varmen og rør i smør/morsmelk. Rør i pære og server!


Om du synes hirse har en litt strev konsistens? Prøv å bløtlegge den en stund før du koker den eller bytt ut halvparten med havremel.Gulrotmos

Gulrotmos får du kjøpt ferdig i butikken, men det er kostbart i forhold til å lage det selv. Det koster nemlig 3 ganger så mye å kjøpe det ferdig. Gulrotmos er fryktelig enkelt å lage selv og du kan lage opp flere posjoner å fryse ned i små forpakninger/isterninger. Barnemat holder omtrent 3 måneder i fryseren.

Kokte grønnsaker er perfekt å gi som en del av den første maten.


Du trenger:

2 gulrøtter

1 ss smør/kaldpresset olivenolje


Skrell gulrøttene og koke eller dampkoke dem til de er myke. Omtrent 15-20 minutter. Hell av vannet og mikse til et mos med hjelp av en stavmikser. Hell i smør/olje og server!Eplemos

Eplemos er også veldig enkelt å lage selv. Epler inneholder også C vitamin, så det er perfekt å røre inn i grøt.

Du trenger:

1 stykk eple

1/2 dl vann

1 teskje kokosolje (smaksløs)


Skrell eplet og skjær i biter. Kok eplebiter med vann i en kasserolle på lav varme til det er mykt. Pass på så det ikke brenner. Miks til en mos med stavmikser og tilsett kokosolje.Brokkolipure

Brokkoli er en riktig super grønnsak! Den inneholder mere C vitamin enn appelsin! Brokkoli er også rik på folat og jern som begge er viktig for et barn i utvikling.


Du trenger:

1 brokkoli

2 ss smør eller kaldpresset olivenolje


Sånn gjør du det:

Vask og kutt brokkolihodet i biter. Kok eller dampkok bitene til de er myke. Dampkoking holder på næringstoffene bedre enn koking i vann. Hell av vannet og miks brokkoli bitene til en mykt mos og rør i smør eller olje. Legg en porsjon på tallerken og frys ned resten i iskuber eller i porsjons pakker til en annen dag.


Visste du?

Brokkoli stilken kan du også spise. Du kan skrelle den og koke den sammen med hode eller spise den rå som tilbehør med litt dipp av hummus eller noe annet. Verdt å prøve.


Alle bilder og oppskirfter er hentet fra Grogrofoods, med deres tillatelse.


261 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

FÅ NYHETSBREV FRA OSS

  • Instagram
  • Facebook
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon