• Carmell.no

Koker du kraft?

Jeg tenker at det er en grunn til at våre besteforeldre kokte kraft når det var sykdom i huset. Kraft skal virke betennelsesdempende og styrke immunsystemet, perfekt nå når vi går vinteren i møte.


Jeg kan huske da jeg var barn at vi ofte fikk kyllingsuppe hos mormor som var kokt på ordentlig kraft! Dessverre kom posematen og mye av denne gammeldagse maten ble byttet ut mot noe som går raskt.

Jeg tenker at det er en grunn til at våre besteforeldre kokte kraft når det var sykdom i huset. Kraft skal virke betennelsesdempende og styrke immunsystemet, perfekt nå når vi går vinteren i møte.


Kraft gir høyt næringsinnhold til maten og smaken blir mye bedre. Hos oss har vi gjerne helstekt kylling til middag hver andre uke, så koker jeg kraft på skroget og beina på søndager.


Å koke kraft er enkelt og tar egentlig ikke så lang tid.


Du trenger: Kraftbein (gjerne kylling, det er mildest på smak)

gulrøtter

løk

laubærblad

hvitløk

hele pepperkorn

timian (om du ønsker)


Legg kraftbein og ønsketde grønnsaker og urter i en gryte, dekk med vann og kok opp. Trekk gryten av platen og la kraften trekke under lokk i 15-20 timer. Du kan sette gryten i orven på svak varme eller la den stå på platen med svak varme på.


Hvorfor skal vi koke kraft?

Nå når vi går inn i vinteren er det ekstra viktig med kraft for å holde seg sunn og frisk.

- Kraft er næringsrikt, bein og marg er rikt på kalsium, magnesium, vitamin A, sink, jern, omega 3, omega 6 og proteiner.

- Kraft er bra for fordøyelsen og gjør at kroppen lettere bryter ned annen mat. Kraft som er trukket over lenger tid inneholder store mengder gelatin (du kan se at kraften blir som gele når den får stått i kjøleskapet). I gelatinen finner du en aminosyre - glutamin - som er viktig for at tarmveggene skal holde seg friske, dette bidrar til god tarmhelse.

- Kollagen, som mange har hørt om, er det masse av i kraft og det hjelper mot smerter i ledd, gir sterkere negler og glattere hud.

- Kraft inneholder også en aminosyre som heter arginin, som er påvist å bekjempe flere typer inflamasjoner i kloppen - særlig de vi forbinder med overvekt.


Vi pleier å bruke kraft i supper, sauser og i grønnsaksmoser.

Jeg anbefaler å sjekke ut Helene Ragnhild for suppeoppskrifter.


Så er det jo et stort pluss at det er bærekraftig å bruke hele dyret, fremfor å kaste masse nyttig mat.23 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

FÅ NYHETSBREV FRA OSS

  • Instagram
  • Facebook
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon